Discussie: Stelling van de dag
Los bericht bekijken
Oud 30 November 2024, 08:57   #40
Laurens
Jubilaris
 
Laurens's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 August 2023
Berichten: 248
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Dorje
Eckharh Tolle resoneert helemaal niet voor mij, en ook daar is AI het mee eens. Dus ja, het is het ideale instrument om je te bevestigen in de ideeën die je al hebt:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AI
Veel critici zijn het met je eens dat Eckhart Tolle’s boodschap elementen van het boeddhisme overneemt, maar deze te simplistisch presenteert. Hier zijn enkele punten die vaak worden aangehaalt:

Versimpeling van Complexe Concepten: Tolle’s werk wordt vaak gezien als een vereenvoudiging van diepgaande boeddhistische leringen. Zijn nadruk op het “nu” en het loslaten van het ego zijn kernprincipes in het boeddhisme, maar hij presenteert ze op een manier die soms oppervlakkig lijkt.

Commerciële Benadering: Terwijl boeddhistische leraren vaak een meer bescheiden levensstijl aannemen, heeft Tolle zijn spirituele inzichten omgezet in een winstgevende onderneming. Dit roept vragen op over de oprechtheid en diepgang van zijn boodschap.

Gebrek aan Diepgang: Boeddhistische leringen omvatten een breed scala aan praktijken en filosofieën die gericht zijn op diepgaande transformatie en verlichting. Tolle’s benadering wordt soms bekritiseerd omdat het deze complexiteit niet volledig erkent en in plaats daarvan een meer toegankelijke, maar minder diepgaande versie biedt.

Individualisme: Boeddhisme legt vaak de nadruk op zowel persoonlijke als collectieve verlichting en het belang van gemeenschap. Tolle’s focus op individuele transformatie kan gezien worden als te beperkt en niet voldoende gericht op bredere sociale en ethische kwesties.

Hoewel Tolle’s werk veel mensen heeft geholpen, zijn deze punten vaak de kern van de kritiek op zijn benadering.
Citaat:
Het is maar hoe je het aan AI voorlegt.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Dorje
In Zen zou men zeggen: kom je de Boeddha tegen? Doodt hem.

Waarbij je het woordje Boeddha gerust kan vervangen door Tolle, Balsekar, AI, … .

Bron
Kortom winstbejag en populisme zijn de kenmerken van ego. Er is een heel simpele, ontzettend oude, indiaanse regel, iemand die een eigen agenda heeft (geld verdienen) is er niet op uit om jouw belang te dienen. Versimpeling is uit op populisme (een groot bereik) en de daarbij behorende aanhang is macht voor dat individu de toon te kunnen zetten en daarmee aanzien te verwerven. Waaraan AI in grote mate al aan bijdraagt of gaat bijdragen. Al die grote namen wat doen ze er nou toe?

Dus laat je niks wijs maken. Het is hard werken om te weten te komen wat je bent, daar draagt een beetje filosoferen op een forum ook al niet aan bij.
En inderdaad als de wegwijzer uitgediend is blijf hem dan niet met je meezeulen.

Wil je individuele transformatie ga dan bij het boeddhisme te rade en lees dan vooral het werk van Tolle. Gedegen zelfonderzoek houdt zich niet bezig met ethische kwesties is niet zoals Tolle en het boeddhisme uit op individuele transformatie, het van belang zijn voor de gemeenschap.

Gedegen zelfonderzoek is uit op 'weten wat je bent' en iemand die weet wat hij is weet intrinsiek wel hoe het zich te verhouden heeft tot de wereld. Dat hoeft niet bij voorbaat al uitgesplitst.
__________________
Laurens is offline   Met citaat reageren