Oorspronkelijk geplaatst door Bommerez
Preverbaal trauma.
In de relatie tussen jeugd en gezondheid daar begon men patronen in te zien. en dat is nog veel te onbekend in de zorg. Die hele ontwikkelings trauma thematiek is zo ontzettend belangrijk. Toen ik dat zag kon ik niet begrijpen dat dat niet aan dokters gedoceerd wordt. Preverbaal trauma heeft geen context en daarom wordt het zo moeilijk gezien omdat het in het impliciet geheugen zit dus men heeft in principe een impliciet en een expliciet geheugen, impliciet word ook anekdotisch genoemd. Van de pre verbale periode weet je niks maar je lichaam weet het wel. Dat impliciet geheugen heeft ook geen tijdstempel. Dus als het verschijnt, verschijnt het als een sensatie of een emotie en omdat wij niet weten dat dat van vroeger komt denken wij wat is er gebeurd in mijn leven of ik heb spijsverteringsklachten. Maar heel veel van die dingen komen later uit bijvoorbeeld als spijsverteringsklachten. Dus in het begin kan je lichaam heel veel compenseren en heb je nog veel meer energie om dat allemaal ondanks je 'freeze' te doen, maar naarmate je ouder wordt willen die dingen ook gezien worden en heb je ook niet meer de energie om zo snel te recupereren enzovoort. En ook als je vroeg trauma hebt is je immuunsysteem ook vaak gecompromitteerd. Dus naarmate je je leven voortdoet wordt je ook steeds gevoeliger aan een aantal dingen.
Maar die ontwikkelingstrauma is niet iets wat niet te helen valt, je moet alleen begrijpen wat het is. De ontwikkelingstrauma heeft als kenmerk dat het de groei van je zenuwstelsel verstoord, maar dankzij de nieuwe wetenschappen weten wij dat het zenuwstelsel toch nog kan getraind worden om te veranderen. Dat we nieuwe neuropaden kunnen aanleggen en dat wij oude paden kunnen ontkrachten en nieuwe paden creëren. De neuroplasticiteit is een geweldig inzicht en ook de polyvagaaltheorie is een doorbraak geweest.
Onveilig gevoel.
Mensen met een ontwikkelingstrauma hebben een onveilig gevoel dat ze niet kunnen benoemen, vaak ook schaamte van de .....
Herstellen van trauma.
Maar goed Porges, Porges deed onderzoek met kinderen en hij stelde vast dat als een trauma voorbij is, in principe volgens de oude school, die wordt geactiveerd door je sympathicus en dan kan de parasympaticus terug gerust brengen, en wat hij dus zag dat er kinderen waren die herstelden en kinderen die niet herstelden van de schok of van de trauma, dus hij vroeg zich af wat missen die kinderen en daardoor heeft hij dus een nieuwe tak van het zenuwstelsel ontdekt en dat is dus de ventralevagis.
Resumé.
Dus om het even zo kort mogelijk te vertellen, we hebben 12 paar hersenzenuwen en rond de 32 paar ruggenmerg zenuwen, dat is wat heet het perifere zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel zijn hersenen en ruggenmerg, het perifere zenuwstelsel zijn hersenzenuwen en ruggemergszenuwen en wat hij dus ontdekte is dat het parasympatische zenuwstelsel eigenlijk twee takken heeft. Dat er dus niet twee takken zijn, sympathisch en parasympatisch, maar dat er dus sympathisch is en wat hij dan genoemd heeft ventraal vergaal en dorsaal vergaal.
Vervolg.
De dorsale vagus is de oudste, die loopt van je hersenstam naar alle organen en als die ontspannen is dan regelt die de spijsvertering, je bloeddruk, je uitscheiding enzovoort. En omdat die de oudste is is hij ook in al het primitief leven al aanwezig en omdat die primitief is gebeurt daar ook het 'freez' reflex. In de dorsale, dus die primitieve wezens konden nog niet vluchten die konden alleen bevriezen. Dat gaat terug evolutionair dat de dorsale vagus zowel alles regelt als die ontspannen is maar ook dat al die bevriest ook je hele systeem ontregelt. En wat is het verschil met de ventrale vagus, de ventrale vagus gaat van het hart naar het gezicht maar verbindt ook je hart met de voorste hersenen en het fysiologische verschil is de dorsale vagus heeft geen Myeline en de centrale vagus heeft wel Myeline. En dan moet je nog weten wat Myeline is.
Myeline is een vetachtige stof die rond de axones zit en de axones zijn de zenuwuiteinden. Dus als er isolatie is dan gaat het signaal sneller. Dus dit stuk van het parasympatische reageert veel sneller dan het dorsale en dat is heel belangrijk op het moment dat je in groepen gaat leven. Om verschillende redenen, de eerste reden is dat je zenuwstelsel leert signalen op te vangen van veiligheid in de relaties of onveiligheid in de relaties. Ze heeft dat social engagement systeem genoemd. Dat is dus een zenuwstelsel wat een capaciteit die neuroseptie heet, dus je zenuwstelsel pakt constant signalen op uit de omgeving en stuurt dat door naar de hersenen en de hersenen gaan daarop reageren.
(38:18)
|